top of page
  • Writer's pictureIlkka Hanskin Luontoverkko

Luontoverkko pysäyttää luontokatoa ja tuo iloa

Päivitetty: 31. jouluk. 2022

Saimme keväällä puhelun veljeksiltä, jotka tarjosivat metsää myytäväksi Luontoverkkoon. Tilanteet, joissa joku haluaa myydä metsäänsä tai muuta luonnonaluettaan nimenomaan Luontoverkolle, ovat erityisen mieluisia meille. Siinä on paitsi mahdollisuus saada metsää suojeltavaksi, myös toteuttaa Luontoverkon alkuperäistä ideaa: tarjota paikallisille mahdollisuus suojella metsää niin, että se jää paikalliseen omistukseen ja tarjoaa suojelun lisäksi paikallisille hyviä virkistäytymisalueita marjoineen, sienineen ja maisemineen.


Lähdimme siis tutustumaan 4,4 hehtaarin alueeseen Virolahden Eerikkilänniemellä. Olimme jo hankkineet lähettyviltä neljä muuta metsälaikkua ja lähistön Karjalansaari oli sekin paikallisten suojelema. Metsä ei ole erityisen vanhaa metsää, mutta kuitenkin joitain kymmeniä vuosia hyvin pienessä käytössä ollutta kangasmetsää eikä maanpohjaa ole möyritty. Muutamissa vuosikymmenissä siihen voisi kehittyä hieno luonnonvarainen metsä. Alueen hienoimpana kohtana osui kuitenkin silmään kallionjyrkänne, jossa maanomistajan mukaan oli kuhissut käärmeitä. Niihin emme tällä kertaa törmänneet. Sen sijaan laella oli laaja keto-orvokkialue ja runsaasti poronjäkälämätästä.


Kaupat tehtiin loppukesästä ja lainhuudon jälkeen lähetimme hakemuksen Kaakkois-Suomen ELYlle. Prosessit sekä maanmittauksessa että suojeluprosessissa saattavat kestää kauankin, mutta toivoimme saavamme suojelupäätöksen nimenomaan Luontolahjana ja se onnistui, sillä suojelusopimus allekirjoitettiin marraskuun lopulla. Luontoverkon suojelualueiden nimiin sisällytämme usein jonkin yhteyden myyjään ja niin nimesimme tämän Käärmekallioksi. Nyt se komeilee osana Luontoverkon suojeluverkostoa.


Luontoverkon uusin jäsen, Käärmekallio poronjäkälineen.


Lokakuussa saimme myös ilouutisen Hallinsuon ennallistamisesta osana Helmi-ohjelmaa. Hallinsuo on osa Luontoverkkoa ja suojeltu viitisen vuotta sitten. Pienimuotoista ennallistamista on jo tehty vuosien mittaan ojien tukkimisen muodossa, mutta nyt on kyse isommista toimista. Varhainen lumipeite kuitenkin yllätti ja työt jäivät keväälle.


Runsaasti lahopuuta talvisessa maisemassa


Vuoden mittaan käytiin kiivasta keskustelua luonnonsuojeluasioista. Vuosikymmenten takaista luonnonsuojelulakia pyrittiin uudistamaan, jotta se huomioisi paremmin tämän päivän luontokadon haasteet. Lakimuutokseen löytyi lopulta ratkaisu ja lakimuutos hyväksyttiin joulukuun alkupuolella. Kiivasta väittelyä käytiin myös EU:n luonnon ennallistamisasetuksesta etenkin sen osalta, missä määrin Suomessa voidaan itse päättää, miten ennallistaminen toteutetaan. Tässäkin päästiin sitten eteenpäin ja Suomen neuvottelijat saivat jatkaa työtään Euroopan neuvostossa.


Juuri joulun alla saimme kaikki kuulla merkittävistä uutisista maailman luonnon turvaamiseksi. Luontoverkon kautta olemme halunneet tuoda esille luonnon turvaamisen tärkeyttä luonnolle itselleen, mutta ihmisille ja koko planeetalle. Vaikka Luontoverkon merkitys voi näyttäytyä pisarana valtameressä, on se pisara mukana synnyttämässä jotain suurempaa. Luontoverkon kasvattaminen ja siitä hoitaminen tuo paljon iloa. Ilo syntyy hyvän tekemisestä yhdessä. Suosittelemme samaa kaikille muillekin, eri puolilla Suomea, eri puolella maailmaa.


Luontoverkko kiittää kaikkia luonnon puolesta toimijoita sekä erityisesti Luontoverkon blogiin kirjoittaneita.


Ilkka Hanskin Luontoverkko

31.12.2022

94 katselukertaa

Comments


bottom of page